luni, 9 decembrie 2013

CORUPTIA SI NESIMTIREA NU AU LIMITE IN ROMANIA

                                   

Peste 17 milioane de metri cubi s-au taiat anul trecut legal, iar dintre acestea aproape 10 milioane din padurile statului. Nimeni nu stie pana acum cat s-a taiat ilegal in 2012. Asta pentru ca silvicultorii nu vor sa afle aceste informatii.
Padurile statului sunt administrate de Regia Nationala a Padurilor - un adevarat stat in stat - care isi protejeaza angajatii corupti si care de-a lungul vremurilor a cheltuit sume colosale pe nimic. Bani facuti din vanzarea padurilor.
De ani buni, trei firme venite din Austria procesezeaza mare parte din padurile Romaniei. Din acest lemn, cantitati considerabile sunt taiate in padure in mod ilegal, dar lemnul este "albit" in acte la iesirea din padure si, prin urmare, tot ce ajunge aici ajunge cu acte. Este lemn "curat".
Holzindustrie Schweighofer este cea mai mare fabrica de procesat lemn din Romania, cu profit de peste un milion de euro in fiecare saptamana. Are fabrici la Sebes, Radauti, Comanesti si Covasna: "In fabricile noastre din Sebes si Radauti provenienta bustenilor este atent examinata. Lemnul este descarcat, dus la locul receptiei, unde se masoara electronic si se sorteaza dupa diametru, lungime si caliatate."
2,7 milioane de metri cubi de lemn proceseaza in fiecare an in Romania fabricile austriacului Gerald Schweighofer.
 La Radauti functioneaza cea mai moderna fabrica de procesat lemn din lume. Nu am fost lasati sa filmam inauntru, dar am primit un film de prezentare: "Pentru noi e important ca arborii ramasi in picioare sa nu fie vatamati, iar reimpadurirea sa se faca rapid si continuu, deoarece noi prelucram doar lemn din paduri gospodarite sutenabil si durabil."
Nichifor Tofan este directorul fabrici de la Radauti: "Nu cumparam lemn fara acte de provenieinta."
Schweigofer nu taie in padure. Lucreaza cu prestatori de servicii si are peste 1200 de furnizori in toata tara. Cumpara metrul cub de bustean cu pretul cuprins intre 40 si 400 de lei. Iar dintr-un metru si jumatate de bustean scoate unul de cherestea.
Nichifor Tofan: "Marfa in general se duce pe piata japoneza. Piata japoneza este pentru noi cea mai importanta piata. Datorita lor suntem in piata. 70% Japonia export."
Iar restul lemnului pleaca in alte 60 de tari ale lumii. In 2003, un contract semnat de Romsilva stabileste ca timp de 10 ani Romania sa asigure acestei firme 370.000 de metri cubi de lemn pe an din padurile statului, de cea mai buna calitate. Anul acesta contractul a expirat. Intr-un raport intocmit de inspectorii silvici la Cluj se arata ca Directia Silvica a incheiat contracte paguboase cu austriecii.
Angajatii statului au trimis lemn in fabrica, dar cantitatea si calitatea lemnului a fost stabilita doar de cumparator, la intrarea TIR-ului in fabrica. In raportul inspectorilor se arata ca, destul de frecvent, cumparatorul a hotarat ca lemnul primit este lemn de foc si a platit pentru un metru cub doar 45 de lei, in conditiile in care Romsilva cheltuia 52 de lei pentru un metru cub, pe transport.
Nichifor Tofan, director Holzindustrie Schweighofer: "Raportul, din paacte domnule Dima, cred ca s-a facut intr-un anume fel. Ascultand doar o parte. Intelegeti? Noi nu am avut sansa de a discuta cu oamenii care au facut raportul."
In raportul inspectorilor, principalul vinovat la Cluj, pentru incheierea acestor contracte, este Ioan Morar, director al Directiei Silvice timp de 8 ani. Nu a vrut sa vorbeasca in fata camerei. Vinovat este si fostul sef de Ocol de la Somesul Rece, Vesa Vasile.
Vesa Vasile, fost sef Ocol Silvic Somesul Rece: "Noi am facut o evaluatre calitativa si cantitativa. Calitativa in sensul corespondentei lemnului . Si Schweighofer o imparte pe categrii de calitate. A, b , c, x.. dar calitatea ei o stabilesc atunci cand lemnul ajunge la ei."
Si despre aceste cazuri se stie la Bucuresti. Dar, cum deja ne-am obisnuit, nici pentru aceste nereguli nimeni nu a fost pedepsit. In 2003, pe cand s-a incheiat contractul cu Schweighofer, sef al Romsilva era Ion Dumitru.
Ion Dumitru a condus padurile Romaniei. A fost seful padurilor. Si face o achizitie pentru Directia Nationala a Padurilor. Cumpara un tanc. Ati citit bine. Dar nu tancul este ciudatenia, ci pretul la care Ion Dumitru a cumparat acest tanc. Acest utilaj a fost adus din Ucraina de o firma fantoma, cumparat de acolo cu 6.000 de doalri. Iar Ion Dumitru il cumpara cu 294.000 de dolari, cu un adaos de 1744%. Zace acum in parasire. Oricum, in momentul in care a ajuns in tara acest tanc era stricat.
Acum tancul zace parasit, ascuns dupa garduri intr-o pepiniera la intrarea in Targoviste. Ion Dumitru a ramas in istorie pentru gaura de 100 de miliarde de lei vechi pe care a lasat-o Regiei Nationale a Padurilor. Fara nicio masura a aruncat cu banii statului in toate partile.
Spre exemplu, a cumparat pe numele Regiei ace de cravata cu adaos de 20000 % si munitie pentru arme care nu existau in Romania. Dupa ce a plecat de la conducerea padurilor a fost deputat din 2004 pana in 2012 si a fost unul dinte cei mai bogati parlamentari. In declaratia de avere, pe numele sau apar mai multe apartamente, case de vacanta si imobile de locuit - dar si zeci de hectare de padure si teren.
Achizitiile fostului director au fost cercetate de procurori. Intr-un rechizitoriu se arata falsurile si presiunile pe care le-a facut Ion Dumitru pentru achizitionarea tancului portocaliu.
Acest utilaj era folosit de trupele de geniu din Ucraina pentru indepartarea obstacolelor din drum. Este un tanc fabricat in 1978 iar Ion Dumitru il cumpara cu justificarea ca o sa curete terenul si o sa planteze puieti. Cum Dumnezeu s-o putea planta puieti cu un asemenea utilaj?
294.000 de dolari. Cu banii astia s-ar fi putut planta peste 100 de hectare de padure.
Anul acesta, dupa 9 ani de procese si judecati, Ion Dumitru a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru achitionarea tancului.
Tot Ion Dumitru a demarat contruirea unui adevarat complex de cladiri din sticla pentru silvicultori. Cu hotel, sala de sport, sali de conferinte. Un ansamblu intins pe mai bine de 7 hectare intr-una dintre cele mai scumpe zone din Capitala. L-am intrebat pe actualul sef al Romsilva despre stadiul lucrarilor si, mai ales, despre cati bani s-au cheltuit.
Adam Craciunescu, director RNP: "S-au cheltuit niste bani. Si ce daca s-au cheltuit niste bani? Sunt din bugetul Regiei...care e interesul Pro TV-ului pentru treaba asta? Sunt banii statului...e banul statului."
In cele din urma, Adam Craciunescu a promis ca o sa ne arate cum au fost investiti banii in sediul de acolo: "Cu mare placere, reveniti intr-o zi, facem un reportaj despre complexul Toboc..."
Dupa cateva zile ne-am intors.
Dar nu a mai vrut sa ne lase sa filmam in cladiri, ci doar sa luam cateva cadre din curte. Nici vorba despre date clare despre investitia de aici.

Pana acum, in sediul silvicultorilor s-au investit peste 16 milioane de euro, iar pentru finalizare mai sunt necesare alte milioane. Surse din Romsilva sustin ca multe milioane de lei s-au cheltuit aici pe nimic. De exemplu, mobilierul hotelului a fost platit, dar nu a mai fost livrat.
Toate aceste date sunt insa tinute la secret de actuala conducere a regiei. Cu banii investiti in aceste cladiri de sticla, nefolosite, s-ar fi putut planta mii de hectare de padure.  Sursa: Pro TV


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

VA MULTUMIM PENTRU OPINIA DUMNEAVOASTRA