miercuri, 13 noiembrie 2013

SFARSITUL LUMII


                    ADEVARAT SAU FALS?               

       


Una dintre profeţiile cele mai vechi şi mai răspândite este cea despre sfârşitul lumii. Ca şi mitul Genezei şi cel al Potopului universal, sfârşitul lumii este considerat inevitabil, fie printr-o inundaţie globală, fie printr-un pârjol devastator, de fiecare dată omenirii oferindui-se însă şansa de a începe de la zero.
Apocalipsa biblică, al cărui autor este Ioan, se declară ca o profeţie despre sfârşitul lumii şi instalarea unei împărăţii noi. Ea promite viaţă veşnică celor care s-au mântuit. Există însă patru modalităţi principale de interpretare a acestei cărţi de către Biserica creştină: concepţia că Apocalipsa descrie evenimente din trecut, concepţia că se prezintă o vedere panoramică a istoriei până la a doua venire a lui Hristos, concepţia futuristă şi concepţia idealistă care susţine o descriere simbolică, poetică a evenimentelor.
Percepută ca o pedeapsă a zeilor sau a unui singur Dumnezeu, moartea omenirii este reluată de mitologiile egipteană, greacă, babiloniană, chineză, amerindiană, ale popoarelor nordice. Găsind multiple similitudini între mitologiile Greciei şi ale Japoniei, cercetătorii consideră că ele sunt explicabile prin existenţa unei ,memorii universale", transmise de către omenirea originară rarilor supravieţuitori care s-au stabilit ulterior în diferite colţuri ale planetei. 
Sfârşitul lumii nu ar însemna neapărat sfârşitul vieţii sau al Pământului. Tot mai mult se consideră că este vorba despre un sfârşit relativ, al unui mare ciclu evolutiv, care va semnifica un nou început. În acest context, se impune analiza unei date care figurează în calendarul poporului Maya ca un final - 21 decembrie 2012, ziua solstițiului de iarnă. Cum rămâne atunci cu maleficul an 2000, care nu s-a adeverit a fi ultimul, după cum anunţau profetic unii? Ar exista o legătură între aceste două date, dacă am ţine seama de faptul că 21 decembrie 1999 este o zi care marchează în calendarul Maya începutul ciclului de 13 ani, care, alăturat celui de 5125 de ani, formează un ciclu integral în istoria omenirii. Acest ciclu se va încheia la 21 decembrie 2012, fără a se preciza însă ce fel de catastrofă va pune capăt acestei epoci din viaţa omenirii. Poate că se va produce iversiunea polilor magnetici ai Pământului, stabilită de unii pentru 2012 (acest fenomen s-ar produce o dată la 5000 de ani).
În ce priveşte într-adevăr sfârşitul sfârşiturilor, am avea teoretic încă jumătate de viaţă înaintea noastră - circa 5 mlrd de ani, exact atât cât va exista sistemul solar, practic însă este posibil un cataclism cosmic sau terestru (nuclear) de proporţii, care ar şterge orice urmâ de viaţă pe Terra.



PAGINA PRINCIPALA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

VA MULTUMIM PENTRU OPINIA DUMNEAVOASTRA