Peste 17 milioane de metri cubi s-au taiat anul trecut legal, iar dintre acestea aproape 10 milioane din padurile statului. Nimeni nu stie pana acum cat s-a taiat ilegal in 2012. Asta pentru ca silvicultorii nu vor sa afle aceste informatii.
Padurile statului sunt administrate de Regia Nationala a Padurilor - un adevarat stat in stat - care isi protejeaza angajatii corupti si care de-a lungul vremurilor a cheltuit sume colosale pe nimic. Bani facuti din vanzarea padurilor.
De ani buni, trei firme venite din Austria procesezeaza mare parte din padurile Romaniei. Din acest lemn, cantitati considerabile sunt taiate in padure in mod ilegal, dar lemnul este "albit" in acte la iesirea din padure si, prin urmare, tot ce ajunge aici ajunge cu acte. Este lemn "curat".
Holzindustrie Schweighofer este cea mai mare fabrica de procesat lemn din Romania, cu profit de peste un milion de euro in fiecare saptamana. Are fabrici la Sebes, Radauti, Comanesti si Covasna: "In fabricile noastre din Sebes si Radauti provenienta bustenilor este atent examinata. Lemnul este descarcat, dus la locul receptiei, unde se masoara electronic si se sorteaza dupa diametru, lungime si caliatate."
2,7 milioane de metri cubi de lemn proceseaza in fiecare an in Romania fabricile austriacului Gerald Schweighofer.
La Radauti functioneaza cea mai moderna fabrica de procesat lemn din lume. Nu am fost lasati sa filmam inauntru, dar am primit un film de prezentare: "Pentru noi e important ca arborii ramasi in picioare sa nu fie vatamati, iar reimpadurirea sa se faca rapid si continuu, deoarece noi prelucram doar lemn din paduri gospodarite sutenabil si durabil."
Nichifor Tofan este directorul fabrici de la Radauti: "Nu cumparam lemn fara acte de provenieinta."
Schweigofer nu taie in padure. Lucreaza cu prestatori de servicii si are peste 1200 de furnizori in toata tara. Cumpara metrul cub de bustean cu pretul cuprins intre 40 si 400 de lei. Iar dintr-un metru si jumatate de bustean scoate unul de cherestea.
Nichifor Tofan: "Marfa in general se duce pe piata japoneza. Piata japoneza este pentru noi cea mai importanta piata. Datorita lor suntem in piata. 70% Japonia export."
Iar restul lemnului pleaca in alte 60 de tari ale lumii. In 2003, un contract semnat de Romsilva stabileste ca timp de 10 ani Romania sa asigure acestei firme 370.000 de metri cubi de lemn pe an din padurile statului, de cea mai buna calitate. Anul acesta contractul a expirat. Intr-un raport intocmit de inspectorii silvici la Cluj se arata ca Directia Silvica a incheiat contracte paguboase cu austriecii.
Angajatii statului au trimis lemn in fabrica, dar cantitatea si calitatea lemnului a fost stabilita doar de cumparator, la intrarea TIR-ului in fabrica. In raportul inspectorilor se arata ca, destul de frecvent, cumparatorul a hotarat ca lemnul primit este lemn de foc si a platit pentru un metru cub doar 45 de lei, in conditiile in care Romsilva cheltuia 52 de lei pentru un metru cub, pe transport.
Nichifor Tofan, director Holzindustrie Schweighofer: "Raportul, din paacte domnule Dima, cred ca s-a facut intr-un anume fel. Ascultand doar o parte. Intelegeti? Noi nu am avut sansa de a discuta cu oamenii care au facut raportul."
In raportul inspectorilor, principalul vinovat la Cluj, pentru incheierea acestor contracte, este Ioan Morar, director al Directiei Silvice timp de 8 ani. Nu a vrut sa vorbeasca in fata camerei. Vinovat este si fostul sef de Ocol de la Somesul Rece, Vesa Vasile.
Vesa Vasile, fost sef Ocol Silvic Somesul Rece: "Noi am facut o evaluatre calitativa si cantitativa. Calitativa in sensul corespondentei lemnului . Si Schweighofer o imparte pe categrii de calitate. A, b , c, x.. dar calitatea ei o stabilesc atunci cand lemnul ajunge la ei."
Si despre aceste cazuri se stie la Bucuresti. Dar, cum deja ne-am obisnuit, nici pentru aceste nereguli nimeni nu a fost pedepsit. In 2003, pe cand s-a incheiat contractul cu Schweighofer, sef al Romsilva era Ion Dumitru.
Ion Dumitru a condus padurile Romaniei. A fost seful padurilor. Si face o achizitie pentru Directia Nationala a Padurilor. Cumpara un tanc. Ati citit bine. Dar nu tancul este ciudatenia, ci pretul la care Ion Dumitru a cumparat acest tanc. Acest utilaj a fost adus din Ucraina de o firma fantoma, cumparat de acolo cu 6.000 de doalri. Iar Ion Dumitru il cumpara cu 294.000 de dolari, cu un adaos de 1744%. Zace acum in parasire. Oricum, in momentul in care a ajuns in tara acest tanc era stricat.
Acum tancul zace parasit, ascuns dupa garduri intr-o pepiniera la intrarea in Targoviste. Ion Dumitru a ramas in istorie pentru gaura de 100 de miliarde de lei vechi pe care a lasat-o Regiei Nationale a Padurilor. Fara nicio masura a aruncat cu banii statului in toate partile.
Spre exemplu, a cumparat pe numele Regiei ace de cravata cu adaos de 20000 % si munitie pentru arme care nu existau in Romania. Dupa ce a plecat de la conducerea padurilor a fost deputat din 2004 pana in 2012 si a fost unul dinte cei mai bogati parlamentari. In declaratia de avere, pe numele sau apar mai multe apartamente, case de vacanta si imobile de locuit - dar si zeci de hectare de padure si teren.
Achizitiile fostului director au fost cercetate de procurori. Intr-un rechizitoriu se arata falsurile si presiunile pe care le-a facut Ion Dumitru pentru achizitionarea tancului portocaliu.
Acest utilaj era folosit de trupele de geniu din Ucraina pentru indepartarea obstacolelor din drum. Este un tanc fabricat in 1978 iar Ion Dumitru il cumpara cu justificarea ca o sa curete terenul si o sa planteze puieti. Cum Dumnezeu s-o putea planta puieti cu un asemenea utilaj?
294.000 de dolari. Cu banii astia s-ar fi putut planta peste 100 de hectare de padure.
Anul acesta, dupa 9 ani de procese si judecati, Ion Dumitru a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru achitionarea tancului.
Tot Ion Dumitru a demarat contruirea unui adevarat complex de cladiri din sticla pentru silvicultori. Cu hotel, sala de sport, sali de conferinte. Un ansamblu intins pe mai bine de 7 hectare intr-una dintre cele mai scumpe zone din Capitala. L-am intrebat pe actualul sef al Romsilva despre stadiul lucrarilor si, mai ales, despre cati bani s-au cheltuit.
Adam Craciunescu, director RNP: "S-au cheltuit niste bani. Si ce daca s-au cheltuit niste bani? Sunt din bugetul Regiei...care e interesul Pro TV-ului pentru treaba asta? Sunt banii statului...e banul statului."
In cele din urma, Adam Craciunescu a promis ca o sa ne arate cum au fost investiti banii in sediul de acolo: "Cu mare placere, reveniti intr-o zi, facem un reportaj despre complexul Toboc..."
Dupa cateva zile ne-am intors.
Dar nu a mai vrut sa ne lase sa filmam in cladiri, ci doar sa luam cateva cadre din curte. Nici vorba despre date clare despre investitia de aici.
Pana acum, in sediul silvicultorilor s-au investit peste 16 milioane de euro, iar pentru finalizare mai sunt necesare alte milioane. Surse din Romsilva sustin ca multe milioane de lei s-au cheltuit aici pe nimic. De exemplu, mobilierul hotelului a fost platit, dar nu a mai fost livrat.
Toate aceste date sunt insa tinute la secret de actuala conducere a regiei. Cu banii investiti in aceste cladiri de sticla, nefolosite, s-ar fi putut planta mii de hectare de padure. Sursa:Pro TV
In timp ce pacientii se joaca, programul inregistreaza toate datele de care medicii au nevoie ca sa prescrie tratamente personalizate in functie de problemele fiecaruia.
Inventia lor a fost laudata de presedintele Microsoft in Statele Unite, iar acum spitalele din Marea Britanie au inceput sa o testeze produsul. Investitorii britanici spun ca ideea romanilor poate valora milioane de lire sterline.
La 2 kilometri de centrul orasului Alba Iulia, intr-o dimineata friguroasa de noiembrie, cu pasi marunti, Darius, insotit de mama sa, intra in curtea singurului centru de recuperare kinetoterapeutica pentru copiii cu afectiuni neuromotorii din judet.
Mira nu este numele asistentei medicale, ci al unui soft de recuperare fizica pe care Darius si inca o mana de copii veniti din judetele din jur il testeaza.
Putini stiu ca jocul de care se bucura are sanse sa revolutioneze lumea medicala mondiala. Autorii lui sunt patru tineri romani proaspat absolventi de facultate. Ei au gandit un soft care face exercitiile salvatoare mult mai usoare si placute. Totul a pornit de la o experienta personala.
Cosmin Mihaiu, CEO Mira: "Atunci cand am avut 7 ani mi-am rupt mana si dupa ce am stat 6 saptamani cu ea in ghips mi-a luat inca 6 saptamani sa ma recuperez. Exercitiile erau foarte plictisitoare si chiar dureroase."
Realizarea lor e importanta, pentru ca in sfarsit este pe baza unor indicatori furnizati de soft, medicii, pot personaliza tratamentul pentru fiecare bolnav in parte. Inventia lor le-a adus un premiu important la NEW York …. Unde inclusiv presedintele Micorsoft Steve Balmar s-a aratat impresionat.
Steve Ballmer, presedinte Microsoft: "Excelent, sper sa nu am nevoie de el, dar daca am , o sa apelez la voi... Multumesc, este excelent, felicitari!"
2 ani mai tarziu programul lor este pe cale sa se transforme in afacere. Au infiintat o firma in Cluj si inca una la Londra. Inventatorii MIRA nu sunt insa nici doctori, nici oameni de stiinta ci 4 tineri informaticieni : Andrei, Alina si Andrei - care muncesc in Romania - si Cosmin care cauta solutii la Londra.
Cu ideea lor au convins o companiei britanica sa ii finanteze, iar finantatorii sunt convinsi ca stau acum pe o comoara.
Yashu Reddy, director Healthbox Europe: "Cred ca MIRA valoreaza milioane. Trebuie sa fie milioane, altfel nu am fi investit, pentru ca si noi vrem sa recuperam bani multi din investitie. Nu spun asta din politete. Eu nu spun lucruri gratuite."
Anul trecut au primit 50.000 de lire pentru 10% din actiuni. Asta inseamna ca inca de pe atunci compania lor valora jumatate de million de lire. Despre eiThe Guardian a scris ca sunt una dintre cele mai promitatoare tinere companii din Marea Britanie. Au fost votati de doctorii si investitori britanci, care le-au dat si un premiu de inca 10.000 de lire. Bani care au fost reinvestiti tot in companii.
Acum, un renumit chirurg ortoped, considerat printe cei mai inovativi 50 medici din Marea Britanie, le priveste inventia cu admiratie.
Doctor Bibhas Roy, chirurrg Trafford Hospital: "Conceptul lor ma va inlocui pe mine, ca doctor, sau pe terapeut. Nu in totalitate, ci partial. Ne va complementa pe noi si va imbunatati tratamentele, deoarece pacientii sunt motivati prin joc sa exerseze mai mult."
Tocmai de aceea o companie din SUA le-a oferit cateva sute de mii de dolari pentru inventia lor. Au refuzat oferta, avand incredere ca, intr-o zi, din Romania va pleca spre toata lumea solutia de care au nevoie cei cu probleme locomotorii din intreaga lume.
Inovatia tinerilor romani, aparent e simpla: un senzor de miscare monitorizeaza pacientul in timp ce acesta se joaca si ii ofera doctorului informatii pretioase care permit conceperea unui tratament personalizat.
Cand s-au intors in Romania au cautat solutii cu kinetoterapeuti care sa imbunatateasca softul. Asa au ajuns sa-l cunoasca pe Sebastian Onac. Un profesor de informatica din Alba Iulia cu o poveste impresionanta. Fiica lui a fost diagnosticata cu paralizie cerebrala infatila inca de la nastere. Dupa ce a dus-o la tratament in Germania si Ucraina a decis sa copieze ce a vazut acolo si sa construiasca un centru de recuperare in Romania.
A cerut primariei un spatiu parasit, a cautat finantari si a pus pe picioare unul dintre cele mai moderne centre de recuperare din Romania. Orice parinte isi poate aduce copilul aici contra unei taxe din care sunt platiti angajatii si intretinerea. Sebastian nu castiga nimic din asta.
Inapoi in Regatul Unit. Intr-un birou cu scaune goale, Cosmin a ramas ultimul la lucru. S-a mutat la Londra anul trecut pentru a cauta investitori si spitale dispuse sa testeze inventia.
Cosmin: "Odata pe saptamana in ultima perioada e un mic castig, iese ceva, iese o sedinta cu cineva, iese o conversatie telefonica cu cineva. Este foarte clar ca avanseaza businessul nostru. Si acea sedinta, acele 10 minute sau jumatate de ora sau o ora, sunt atata de placute.."
Dupa 12 de ore munca, tanarul pleaca acasa, pentru ca a doua zi are o intalnire importanta.
Bybhas Roy: "Cand le descriu programul altora, sunt foarte impresionati. Daca vor continua, atunci pot transforma medicina moderna."
Pun pe picioare o afacere, fac bani din asta, dar mai presus de toate le dau o sansa la viata normala copiilor cu probleme. Au ajuns departe si totusi sunt la inceput.
Romania a exportat pana acum creierele tinerilor programatori. Ei au ales sa ramana aici si sa lucreze pentru o lume intreaga.
Una dintre profeţiile cele mai vechi şi mai răspândite este cea despre sfârşitul lumii. Ca şi mitul Genezei şi cel al Potopului universal, sfârşitul lumii este considerat inevitabil, fie printr-o inundaţie globală, fie printr-un pârjol devastator, de fiecare dată omenirii oferindui-se însă şansa de a începe de la zero. Apocalipsa biblică, al cărui autor este Ioan, se declară ca o profeţie despre sfârşitul lumii şi instalarea unei împărăţii noi. Ea promite viaţă veşnică celor care s-au mântuit. Există însă patru modalităţi principale de interpretare a acestei cărţi de către Biserica creştină: concepţia că Apocalipsa descrie evenimente din trecut, concepţia că se prezintă o vedere panoramică a istoriei până la a doua venire a lui Hristos, concepţia futuristă şi concepţia idealistă care susţine o descriere simbolică, poetică a evenimentelor. Percepută ca o pedeapsă a zeilor sau a unui singur Dumnezeu, moartea omenirii este reluată de mitologiile egipteană, greacă, babiloniană, chineză, amerindiană, ale popoarelor nordice. Găsind multiple similitudini între mitologiile Greciei şi ale Japoniei, cercetătorii consideră că ele sunt explicabile prin existenţa unei ,memorii universale", transmise de către omenirea originară rarilor supravieţuitori care s-au stabilit ulterior în diferite colţuri ale planetei. Sfârşitul lumii nu ar însemna neapărat sfârşitul vieţii sau al Pământului. Tot mai mult se consideră că este vorba despre un sfârşit relativ, al unui mare ciclu evolutiv, care va semnifica un nou început. În acest context, se impune analiza unei date care figurează în calendarul poporului Maya ca un final - 21 decembrie 2012, ziua solstițiului de iarnă. Cum rămâne atunci cu maleficul an 2000, care nu s-a adeverit a fi ultimul, după cum anunţau profetic unii? Ar exista o legătură între aceste două date, dacă am ţine seama de faptul că 21 decembrie 1999 este o zi care marchează în calendarul Maya începutul ciclului de 13 ani, care, alăturat celui de 5125 de ani, formează un ciclu integral în istoria omenirii. Acest ciclu se va încheia la 21 decembrie 2012, fără a se preciza însă ce fel de catastrofă va pune capăt acestei epoci din viaţa omenirii. Poate că se va produce iversiunea polilor magnetici ai Pământului, stabilită de unii pentru 2012 (acest fenomen s-ar produce o dată la 5000 de ani). În ce priveşte într-adevăr sfârşitul sfârşiturilor, am avea teoretic încă jumătate de viaţă înaintea noastră - circa 5 mlrd de ani, exact atât cât va exista sistemul solar, practic însă este posibil un cataclism cosmic sau terestru (nuclear) de proporţii, care ar şterge orice urmâ de viaţă pe Terra. PAGINA PRINCIPALA
1.Usa Ti s-a intamplat vreodata sa
intri intr-o camera si sa uiti de ai ajuns acolo? De vina este usa de la intrare. Cercetatorii de la Universitatea Notre Dame au aratat ca usa de la intrare poate servi ca “bariera pentru evenimente”. Intrucat creierul asociaza anumite amintiri ale evenimentelor cu locatiile, cand intri intr-o camera noua poate sa-ti fie mai greu sa-ti aminteste motivul pentru care esti acolo. 2. Imbracamintea te face mai destept
Intr-un studiu realizat de catree Universitatea Northwestern unor subiecti li s-a cerut sa poarte haine albe in timpul unui test de masurare a atentiei. Un grup a purtat halate asemanatoare doctorilor; altii au fost imbracati in haine colorate. Persoanele din primul grup au obtinut rezultate cu 30% mai bune. Concluzia este ca hainele pot avea o putere de influenta mai mare decat am crezut pana acum 3.Transformarea memoriei Anticonceptionalele ar putea schimba modul in care memoria functioneaza atunci cand femeile sunt coplesite de emotii. Cercetatorii au testat modul in care femeile isi amintesc o poveste despre accidentul auto al unei familii. Femeile care au luat anticonceptionalele si-au amintit actiunea principala (exact asa cum procedeaza si barbatii), iar cele care nu lua pilulele si-au amintit detaliile povestii, de la prezenta unei masinii parcata aproape de locul accidentuului, la modul in care arata spitalul unde au fost duse victimele. PAGINA PRINCIPALA
INAPOI "Pleaca, fa, d-aci! Si cu o nevasta e greu sa stai 20 de ani, dar cu chelul asta." Spectacolele sunt si pentru nostalgicii care erau fani Crapul si Menumorut, dar si pentru publicul care atunci avea 5-6 ani. Or sa afle cum se distrau parintii lor pe vremea aceea. Radu Pietreanu si Mugur Mihaescu, doi dintre componentii trupei Vacanta Mare, se reunesc pentru a realiza cateva spectacole incepand din decembrie.
Mugur a marturisit ca este incantat de idee, chiar daca fiica lui nu va participa in acest proiect. "Ne-am reunit noi doi, mie imi place. Incercam sa readucem ceva, cum spune Radu, nou in peisajul umorului romanesc. Fata mea nu va fi cooptata in proiect, e desteapta, nu are nicio sansa. Ea e profunda, cu drama. A fost cea mai frumoasa perioada, eram zapaciti rau. Vom avea spectacol pe 8 decembrie la Sala Palatului", a spus Mugur Mihaescu pentru WOWbiz. Chiar daca 'Leana' a renuntat la scena, Radu a continuat sa faca parodii alaturi de un prieten pe care s-ar putea sa il aduca si in noul proiect al trupei. Eu inca mai sunt pe scena, dar la un nivel mai mic decat Vacanta Mare. Mai cant alaturi de Cristi Pop, mai facem parodii. Cand Mugur a vazut ca lumea urla dupa noi, ca ne vrea, am zis sa ne unim toti. Noi jucam un spectacol de 100 de ori, e greu sa il uiti. Momentan incepem in 2 proiectul, din primavara facem turnee in tara", a spus Radu Pietreanu. PAGINA PRINCIPALA
UN SOLDAT DIN AMERICA TRAIESTE CEA MAI MARE BUCURIE DE PE PAMANT
Patriot pana in adancul sufletului, barbatul si-a servit tara o viata intreaga. La 20 de ani dupa ce si-a facut o fotografie imbracat in uniforma alaturi de baietii lui, s-a intamplat ceva emotionant.
Copiii i-au calcat pe urme si s-au inrolat in armata. Astfel, dupa 20 de ani, cei trei si-au facut o noua fotografie impreuna imbracati in uniforma. PAGINA PRINCIPALA
Un raport publicat de Overseas Development Institute avertizează asupra pericolelor pe care schimbările climatice le pot produce, subliniind că fenomenele meteorologice extreme ar putea crește numărul persoanelor afectate de sărăcie din multe zone ale planetei.
Seceta, la care se adaugă precipitațiile extreme și inundațiile sunt cele mai îngrijorătoare probleme create de starea vremii care amenință populația cu sărăcia.
Experții preconizează că până în 2030, numărul celor care se luptă cu sărăcia se va ridica la 325 de milioane de locuitori în cele 49 de țări predispuse hazardului. Cele mai afectate regiuni vor fi cele din Asia de Sud și Africa Subsahariană. Printre țările intens expuse riscului sărăciei din cauza fenomenelor meteorologice extreme se numără Bangladesh, Republica Democrată Congo, Etiopia, Kenya, Madagascar, Nepal, Nigeria și Pakistan.
„Dacă comunitatea internațională are intenții serioase de a eradica sărăcia până în 2030, atunci trebuie să pună managementul riscului de dezastru în centrul eforturilor sale de eradicare a sărăciei", atenționează cercetătorii în raport. De aceea, ei subliniază importanța evaluării și descoperirii acelor regiuni unde riscul de sărăcie și de dezastru este cel mai mare și aplicarea unor metode care să salveze habitatul și viețile populației din aceste zone.
Experții propun ca după 2015 să fie fixate obiective de dezvoltare care să țintească atât schimbările climatice, cât și riscul producerii de catastrofe, ținând cont de faptul că acestea ar putea împiedica obiectivul de eradicare a sărăciei extreme până în 2030.
Fiecare cuplu are propria sa "reţetă" pentru armonie şi fericire în relaţie pentru că ambii parteneri ajung să se cunoască în timp unul pe celălalt poate mai bine decât oricine altcineva din lume. Pe lângă aceste "ingrediente" care ajută la menţinerea unei legături puternice şi pe care numai cei doi le cunosc, există şi câteva "secrete" pe care cu toţii le putem aplica pentru a construi o relaţie de dragoste sănătoasă, de durată şi plină de satisfacţie.
Dacă poţi înţelege şi accepta că este nevoie constant de atenţie şi muncă într-o relaţie, ai pornit pe "drumul cel bun", spune în articolul său dr. John M. Grohol, psiholog, cercetător, CEO şi fondatorul platformei PsychCentral. A menţine o relaţie nu este un lucru uşor, notează dr. Grohol, care a dezvăluit şi câteva din secretele care îi pot ajuta pe parteneri să clădească o legătură solidă, care să reziste în timp şi pe care să te poţi baza atât în vremurile fericite, cât şi în clipele de tristeţe.
Un prim lucru pe care partenerii trebuie să îl ia în calcul este compromisul. „Relaţiile nu înseamnă doar să iei, ci şi să dăruieşti", susţine expertul. Fiecare dintre noi are o personalitate aparte şi propriile sale nevoi. De aceea, unele situaţii trebuie tratate cu înţelegere din partea ambilor parteneri, astfel încât niciunul să nu îşi piardă propria identitate. Dacă, în schimb, doar unul renunţă la sine pentru a satisface nevoile celuilalt, apare inegalitatea în relaţie, lucru care poate conduce, în timp, la acumularea de stări negative interioare ce vor dărâma tot ce cuplul a clădit până în prezent.
Acest prim secret ne conduce către un altul: necesitatea de a-i dezvălui partenerului propriile tale nevoi. Poate că teama de reacţia celuilalt, frica de a nu fi părăsit, judecat sau neînţeles te va determina să îți ascunzi adevăratele dorinţe. Fie că este vorba, de exemplu, de schimbarea locului de muncă sau avansarea pe o poziţie mai bună la serviciu, lucru care poate aduce schimbări majore atât în ceea ce priveşte resursele financiare, cât şi timpul pe care îl poţi dedica partenerului, nu te sfii să îi împărtăşeşti celuilalt nevoile tale. Ai grijă ca să păstrezi un mod de comunicare respectuos şi nu uita de acele situaţii în care trebuie să recurgeţi amândoi la compromisuri pentru a face relaţia să meargă în continuare.
Este imposibil ca într-un cuplu să nu apară conflicte, dar înainte de a porni o ceartă, reflectează dacă aceasta este cu adevărat necesară. Traiul în doi, sub acelaşi acoperiş, poate fi uneori plin de provocări. De exemplu, dacă până să vă mutaţi împreună aveai grijă ca apartamentul să strălucească de curăţenie, după acest pas te trezeşti că hainele sunt aruncate prin toată casa, lucrurile nu sunt niciodată la locul lor, iar în dulapul de la baie nu mai ai loc nici să îţi pui periuţa de dinţi. Dacă motivul pentru care eşti nemulţumit este unul minor, poţi apela mai degrabă la o discuţie simplă, prin care să îl rogi pe celălalt să fie mai atent. Astfel, îţi păstrezi energia necesară pentru a rezolva problemele cu adevărat importante, legate de cheltuielile casei sau de copii şi eviţi certuri inutile care pot degenera în adevărate câmpuri de bătălie.
În schimb, fă-ţi timp şi bucură-te de fiecare moment petrecut alături de jumătatea ta, notează Your Tango. Construiţi împreună momente frumoase de care să vă amintiţi mai târziu cu drag. După ce au intervievat mai multe cupluri căsătorite de mai bine de 40 de ani, Matthew Boggs şi Jason Miller au descoperit că romantismul este elementul comun care a contribuit la păstrarea relaţiilor fericite şi durabile.
Nu în ultimul rând, un alt secret constă în puterea fiecăruia dintre parteneri de a ierta şi de a merge mai departe. Niciunul dintre noi nu este perfect şi cu toţii greşim. Însă în momentele în care prin faptele şi vorbele noastre îl rănim pe cel de lângă noi, este necesar să reflectăm asupra lucrurilor pe care le-am greşit, să ne oferim sincer scuzele şi să învăţăm să nu mai repetăm greşeala. Dacă noi suntem cei faţă de care s-a greşit, atunci trebuie să învăţăm să iertăm şi să trecem peste incident. Ai o mulţime de motive să îi ierţi pe cei care ţi-au greşit, iar în acest sens poţi apela la câteva strategii pentru a ierta mai uşor. PAGINA PRINCIPALA
PAGINA PRINCIPALA Modul în care îți începi dimineața îți poate influența nivelul de energie și starea de spirit pe tot parcursul zilei. Cu toate că nu ne dăm seama, există riscul ca în majoritatea dimineaților să ne facem vinovați de câteva greșeli care dăunează întregii zile. Pe unele dintre ele este posibil să le fi făcut chiar astăzi.
Cel mai probabil, în loc să te trezești când ai auzit soneria alarmei ceasului, ai apăsat butonul Snooze, pentru a-ți prelungi puțin somnul. Acest obiceiul este unul dăunător, pentru că perturbă ciclurile somnului și nu adaugă valoare calității timpului dormit, subliniază dr. Matthew Mingrone, directorul fizician de la EOS Sleep Centers din California.
Poate că primele gânduri pe care le ai când te trezești sunt negative, legate de toate acele sarcini pe care le ai de rezolvat la serviciu și acasă. Odată cu aceste gânduri, toată bună dispoziție unei noi zile pe care ai privilegiul de a o trăi și a unui nou început se pierd în aburul dimineții. Este important ca atunci când deschizi ochii să privești cu optimism și mulțumire pentru lucrurile bune din viața ta, pentru a-ți păstra o stare de spirit pozitivă, subliniază Huffington Post.
Pentru că ești în întârziere, obișnuiești să sari peste micul dejun, ori să înlocuiești alimentele sănătoase cu o gustare bogată în zahăr și calorii, în drum spre serviciu. Însă masa de dimineață este vitală pentru sănătatea noastră și „nu ar trebui să fie negociabilă", afirmă dr. Bonnie Taub-Dix, director şi fondator al BTD Nutrition Consultants. Ai o mulțime de motive să nu sari în nici o dimineață peste micul dejun.
Pentru că știi că vestimentația pe care o porți le transmite celorlalți informații prețioase despre tine, chiar înainte ca tu să vorbești, probabil că în fiecare dimineață pierzi câteva zeci de minute bune în fața dulapului de haine, în căutarea ținutei potrivite. Pentru a economisi timpul, îți poți alege în seara precedentă hainele pentru următoarea zi. Astfel, îți va rămâne timp pentru micul dejun sau vei evita să mai întârzii la serviciu. PAGINA PRINCIPALA
Încălzirea globală și topirea ghețarilor de pe Terra ar putea provocă o creștere foarte mare a nivelului marilor și oceanelor, iar România nu ar scăpa nici ea de aceste consecințe dramatice, susțin specialiștii de la Național Geographic. Astfel, din cauza încălzirii globale, gheață de la Polul Nord și Polul Sud se va topi și va acoperi 10% din suprafața planetei.
În cadrul acestei analize, Național Geographic a realizat mai multe hărți prin care arată efectul catastrofal al cresteriii nivelului marilor și oceanelor, într-un scenariu plasat peste 5.000 de ani.
Potrivit acestei simulări, Europa va fi unul dintre cele mai afectate continente, iar orașe precum Londra sau Veneția ar putea fi înghițite complet de ape. De asemenea, Olanda și Danemarca s-ar scufundă și ele sub ape, în cazul topirii ghețarilor. Totodată, creșterea nivelului apei în Marea Mediterană ar putea genera un efect asemănător în Marea Neagră, iar harta arată că în acest caz Marea Neagră ar înghiți o parte din estul României.
Atunci cand iti scrii CV-ul, te gandesti la destinatarul acestuia? Pe cine incerci sa multumesti?
Cand iti scrii CV-ul, nu vrei sa te multumesti pe tine, nici pe specialistul in recrutare cu care colaborezi, nici pe varul Andrei, care este director de resurse umane. Iti scrii CV-ul pentru o persoana anume: potentialul angajator. Si ca toti ceilalti, il vezi ca pe o persoana nerabdatoare sa gaseasca candidatul ideal pentru job, ca pe un adevarat vultur care scruteaza CV-ul in cautarea celor mai importante detalii si care isi va opri ochii asupra cuvintelor "inteligente" (sublinieri, ingrosari, coloane, verbe tari, cifre, rezultate, etc.).
In realitate, lucrurile stau altfel. CV-ul tau are sanse foarte mari sa ajunga la cosul de gunoi (real sau virtual). Iata si de ce:
1. Cititorii de CV-uri sunt inteligenti si foarte sceptici
Ei stiu ca cel putin jumatate din ce citesc in CV sunt minciuni, exagerari sau adevaruri pe jumatate spuse. Acestia nu accepta nimic ca fiind o valoare incontestabila. Pentru ca citesc zilnic sute de CV-uri, ei cunosc deja toate "secretele" unui CV.
2. Cel care citeste CV-uri cauta un motiv sa scape si de al tau cat mai repede
Unii nici nu se uita la CV daca nu le place cum arata hartia sau e-mailul. Unii vor citi doar CV-ul, nu si scrisoarea de intentie, altii vor face invers. In plus, nu le place sa deschida fisiere arhivate. Chiar si pe tine te enerveaza sa deschizi mai multe foldere ca sa ajungi la un document, nu-i asa?
3. Cand citesc CV-uri, angajatorii nu sunt deloc entuziasti
Cand primesc 300 de CV-uri pe zi, sunt in criza de timp, plictisiti si mai trebuie sa citeasca inca un CV, angajatorii au mai degraba o atitudine ostila fata de aceasta activitate, de care vor sa scape cat mai repede, ca sa treaca la treburi mai importante.
4. Nimeni nu-ti va citi CV-ul in detaliu
Fiecarui CV ii sunt alocate maxim 20 secunde. Angajatorii se uita mai intai dupa anumite informatii (experienta, studii, aptitudini, etc), ca sa vada daca are rost sa citeasca mai in detaliu. Fiecare are propria sa lista de prioritati atunci cand se uita pentru prima data pe un CV. Si chiar daca o persoana iti va citi CV-ul in detaliu, ea il va trimite si altor persoane, care probabil il vor ignora.
5. Angajatorii nu sunt interesati de obiectivele tale profesionale si personale
Cine face angajari vrea sa stie cum poti tu ajuta compania sa-si rezolve problemele si sa-si atinga obiectivele. De-asta esti angajat. Nu il intereseaza ce calitati doresti sa-ti dezvolti pe viitor si ce poti aduce nou companiei. Din acest motiv, astfel de detalii sunt ascunse pe undeva prin partea a doua a CV-ului.
In concluzie, atunci cand iti scrii CV-ul, trebuie sa te asiguri ca-i scrii angajatorului mai intai ceea ce cauta, iar apoi ceea ce iti doresti sa gaseasca. Astfel, poti avea mai multe sanse ca CV-ul tau sa nu fie ignorat.
În 1799, omul de ştiinţă Alexander von Humboldt şi echipa sa de specialişti au plecat din Caracas, Venezuela, pentru a explora Anzii. În timpul călătoriei, au urcat pe munte în condiţii de ceaţă. De fapt, ceaţa era atât de groasă încât au fost nevoiţi să pipăie rocile cu mâna înainte de a înainta. Însă, când ceaţa a dispărut, cercetătorii au fost uluiţi de păşunile întinse, de multitudinea arborilor, arbuştilor şi florilor.
„Probabil că nicăieri în altă parte nu se mai pot găsi atât de multe producţii frumoase şi remarcabile ale plantelor şi geografiei, pe un spaţiu atât de restrâns”, a declarat von Humboldt după această expediţie.
Descoperirea lui von Humboldt este un ecosistem remarcabil cunoscut sub numele de Páramo. În Anzii din Venezuela, Ecuador şi Columbia, Páramo creşte la altitudini între 2.800 şi 4.510 de metri.
„Sunt ca nişte insule într-o mare de pădure”, a declarat Santiago Madriñán, un expert în studierea acestui tip de ecosistem, de la University of the Andes din Columbia. În mare, Páramos acoperă cam 35.000 de kilometri pătraţi. În acest spaţiu restrâns, dr. Madriñán şi alţi cercetători au descoperit 3.431 de specii de plante vasculare, iar majoritatea acestor specii nu pot fi găsite decât aici. Ecosistemul Páramos găzduieşte variaţii ciudate ale unor plante obişnuite, precum margareta Espeletia uribei, care poate creşte cât un arbore.
Acum, potrivit unui nou studiu, se pare că Páramos este şi mai remarcabil decât a crezut von Humboldt. Noua cercetare sugerează că acesta este locul de pe Pământ care se dezvoltă cel mai rapid.
De mult timp, oamenii de ştiinţă ştiau că anumite locuri de pe Pământ evoluează mai repede decât altele. Insulele Galapagos, de exemplu, găzduiesc 13 specii de cintezele lui Darwin. Toate aceste specii au evoluat dintr-un singur grup de păsări, în ciuda faptului că arhipelagul are o vechime de doar câteva milioane de ani. Prin urmare, aici diversitatea a evoluat într-o perioadă destul de scurtă.
În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au observat şi alte regiuni în care evoluţia se realiza rapid. pentru a măsura viteza evoluţiei. oamenii de ştiinţă au analizat ADN-ul speciile care trăiau în fiecare din aceste zone.
Revenind la dr. Madriñán, acesta a studiat ecosistemul Páramos pentru mai bine de un deceniu şi suspecta de mult timp că aici evoluţia de produce mai repede ca în alte medii.
cercetările geologice îi susţin bănuiala. Anzii au început să se formeze acum zeci de milioane de ani, dar abia acum 2,5 milioane de Anzii nordici s-au ridicat deaspura cotei la care pot supravieţui arborii. Prin urmare, abia după depăşirea acestei cote s-ar fi putut forma toată această diversitate.
Pentru a calcula viteza evoluţiei ecosistemului Páramos, dr. Madriñán şi colegii săi au estimat rata cu care s-au despărţit speciile unele de altele , iar apoi au combinat aceste estimări făcând o medie. Ulterior, oamenii de ştiinţă au analizat informaţii legate de plante care au crescut în alte zone în care evoluţia se realizează rapid, precum Hawaii sau coasta Mediteranei.
Rezultatele acestei analize au fost mai mult decât îmbucurătoare pentru dr. Madriñán. Nu numai că Páramos evolua rapid, dar comparativ cu celelalte locuri studiat, acesta se pare că evoluează cel mai rapid.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă susţin că va fi nevoie de studii viitoare care să analizeze mai multe ecosisteme care evoluează rapid, înainte de a putea spune dacă Páramo chiar este ecosistemul unde evoluţia se produce cel mai rapid de pe Terra.
Dr. Madriñán suspectează că, în Páramo, evoluţia rapidă este influenţată de climă. Pentru că se găsesc în zona ecuatorială,pajiştile sunt scăldate în lumina soarelui tot anul. Însă, pentru a profitade această energie amplă, plantele trebuie să suporte şi temperaturi scăzute şi razele ultraviolete. În plus, pentru că vremea se poate schimba într-o clipă, plantele au fost nevoite să se dezvolte astfel încât să facă faţă mediului.
O tânără de 21 de ani din Serbia, devastată după moartea iubitului său cu numai câteva zile înainte de nuntă, a decis că se va căsători oricum la data stabilită.
Sanja Seke era nerăbătoare să își petreacă viața alături de iubitul său Igor, însă tânărul de 29 de ani a făcut infarct și a murit cu numai câteva zile înainte de nuntă.
“Eram împreună de când aveam 16 ani, tot ce îmi doream era să trăiesc alături de el. Când am aflat că a murit, viața mea s-a transformat într-un coșmar”, a povestit tânăra, citată de dailystar.co.uk.
Fiindcă totul fusese deja plătit pentru nunta lor, tânăra a decis să ducă până la capăt planul. Ea a apărut la nuntă cu un manechin de plastic, îmbrăcat în costumul iubitului său.
“Prietenii mei mi-au spus că poate lucrurile ar fi fost diferite dacă reușeam să ne împlinim visul de a ne căsători, așa că m-am gândit că poate ar fi mai bine să merg mai departe cu nuntă”, a mai spus femeia, care a adăugat că întregul eveniment i-a fost dedicat iubitului său.
O imagine valorează cât o mie de cuvinte ,
dar nu toate imaginile au acelaşi efect asupra noastră .Iată o galerie de imagini puternice şi emoţionante. Sunt aşa din cauza compoziţiei care vorbeşte despre condiția umană - unele despre cele mai bune, iar altele despre cele mai rele momente ale existenței umane contemporane .
Câinele Leao veghează pentru a doua zi consecutiv la mormântul stăpânului său, căzut victimă alunecărilor de teren din Rio de Janeiro, 2011
Unele dintre aceste fotografii ar putea însemna mai mult pentru unii dintre cititorii noștri decât pentru alții .
Dar sperăm , vor reaminti tuturor că lumea are nevoie întotdeauna de mai mult iubire , toleranță , compasiune și înțelegere .Vă avertizăm că unele dintre aceste fotografii va pot tulbura, în timp ce altele vă pot umple de bucurie . Dar asta tocmai pentru că aceste imagini reflectă unele dintre cele mai bune și cele mai rele părți ale experienței umane și evenimente din lume . Galeria foto descrie istoria noastră universală , descrie prezentul nostru – suferința noastră și triumfurile noastre , perseverența noastră și eșecurile noastre , compasiunea noastră și ura noastră , inteligența și prostia noastră .
Peretele unei camere de gazare la Auschwitz, pe care se vad urmele durerii si disperarii in ultimele clipe de viata
Chirurg după o operaţie reuşită pe cord deschis, operaţie care a durat 23 de ore. Asistenta doarme prăbuşită intr-un colţ al camerei
Tată şi fiu 1949 şi 2009
Un băieţel de 12 ani cântă la vioară şi plânge la înmormântarea profesorului său de muzică. Acesta îl salvase de la sărăcie şi violenţă
Tineri creştini din Egipt formează un zid protejându-i pe conaţionalii lor islamişti in timp ce aceştia se roagă
Un pompier dă apă unui pui de koala în timpul incendiilor de pădure din Australia, 2009
Oameni ai străzii în India, aşteptând să primească o masă gratuită
Mama soldat îşi reîntâlneşte fiica după ce a fost plecată 7 luni pe frontul din Iraq
Tatăl alcoolic şi fiul său…
Apus de Soare văzut de pe Marte
Localnic din Myanmar plângând în faţa ruinelor casei sale. În 2008, ciclonul Nargis a lovit sudul Myanmar ucigând 100,000 de oameni şi lăsând în urmă milioane de familii fără case.
Aşteaptă-mă, tati! Canada, 1 Octombrie 1940
Un veteran rus din cel de-al doilea război mondial, regăseşte într-un mic oraş tancul în care a făcut războiul
Un american îşi îmbrăţişează câinele regăsit.(Tornada din Alabama, 2012)
Soldaţi ruşi pregătindu-se înainte bătăliei de la Kursk, 1943.
Un sătean curajos salvează câteva pisici din mijlocul apelor. Inundaţiile din India, 2011
Un afgan serveşte cu ceai un soldat american...
Un soldat rus cântă la un pian abandonat in Cecenia (1994), amintindu-si de partea sa umana
Printre distrugerile provocate de cutremurul şi tsunami-ul din Japonia, 2011....
Câinele Zanjeer este înmormântat cu toate onorurile militare, 2000. Acesta a contribuit la salvarea a mii de vieţi omeneşti în 1993, prin identificarea unor explozibili ascunşi intr-o serie de atentate teroriste în Mumbai.
Parinţi ai căror copii au dispărut acum 40 de ani, nu încetează să-i caute nici acum